Her vinder livet altid

Omkring 450 mennesker er vidner om Medjugorjes mirakuløse helbredelser. De lamme rejser sig, de stumme begynder at tale, og lægerne fatter det ikke. Og så er der dem, der indser lidelsens mening.

Daniel Setkas liv var kun normalt i fire dage. På fjerdedagen efter hans fødsel den 21. september 1978 fik han diagnosen blodforgiftning.

Han blev blå og stiv og led af voldsomme rystelser. Senere lærte han aldrig at tale, og han kunne kun tage et skridt eller to, før han faldt.

Han og familien boede i Mostar, kun 30 kilometer fra Medjugorje. Og ligesom hans liv gik i stå fire dage efter hans fødsel, kom det i gang fire dage efter åbenbaringernes start.

Daniel Setka blev den første af de cirka 450, der tilskriver et besøg i Medjugorje æren for deres mirkuløse helbredelse. Sognets arkiver rummer lægejournaler på dem alle.

Den 28. juni 1981 bar Daniels forældre deres lille søn til toppen af det, der senere skulle blive kendt som Åbenbaringsbjerget. Næste dag kom de tilbage, og her fik de gennem seerne at vide, at de skulle bede og faste og tro fuldt og fast på miraklet.

På vejen hjem stoppede familien ved en restaurant for at spise. Og her var det, at den hidtil både stumme og motorisk stærkt besværede Daniel først trommede med fingrene i bordet og dernæst sagde, at han gerne ville have noget at drikke.

Fra den dag blev hans tale stadig bedre. Han begyndte at sætte ord og hele sætninger sammen. Han begyndte at gå og at løbe, først ligeud og siden også op og ned af trapper. Da Medjugorje-præsten fader Svetozar Kraljevic interviewede forældrene, var det sidste han så synet af Daniel, der spillede fodbold bagest i haven.

Den forunderlige småkage

Siden fortsatte helbredelserne. En helt usædvanlig en af slagsen stødte til sognets arkiver i 1994, da den 36-årige ateist Candace Evans fra den amerikanske delstat New Hampshire reagerede på en meget stærk tilskyndelse til at besøge Medjugorje.

Candace Evans havde en kronisk leversygdom, hun kunne knapt nok hverken stå eller gå, hendes hud var gulgrå, synet var så godt som forsvundet, og hun kunne knapt nok længere spise. Lægerne havde givet hende 3-4 uger mere at leve i.

Sankt Jakobs Kirke i Medjugorje var den første kirke, hun nogensinde havde sat sine ben i. Derfor vidste hun ikke, at Eukaristien (nadveren) er Jesus´ virkelig tilstedværelse i både krop og blod. Hun vidste heller intet om, at hun som ikke-katolik slet ikke havde afgang til Eukaristien. Hun gjorde bare som alle de andre i kirken.

"Jeg anede intet om Kirkens ceremonier og gjorde bare som alle de andre. Så da jeg så de andre gå op for at modtage Eukaristien, gik jeg bare med dem derop. På det tidspunkt troede jeg bare, at det var en småkage. Så følte jeg det som om, at en dyne af fred sænkede sig over mig. Jeg var fuldkommen omsluttet af en vidunderlig fred, som jeg aldrig havde oplevet før", fortalte hun i april 2000.

Candace Evans vidste heller intet om, at selv katolikker højst må modtage Eukaristien to gange dagligt. Så hun gjorde brug af, at der i Medjugorje er messe på 6-7 sprog hver dag.

"For mig gjorde det ikke nogen forskel, for jeg forstod alligevel ikke messen, heller ikke på engelsk. Jeg blev bare siddende i kirken, og så kom det næste hold pilgrimme ind, og så på et tidspunkt gik jeg op for at få en småkage. Jeg hørte messe på op til seks sprog om dagen i løbet af den uge. Og jeg gik rundt med et smil, der bredte sig fra øre til øre", siger hun.

Det dobbelte mirakel

Midtvejs på turen måtte hun afbryde sin nye rutine. Hendes gruppe tog 40 kilometer nordpå til Siroki Brijeg, hvor fader Jozo Zovko er præst. Han var Medjugorjes sognepræst, da åbenbaringerne begyndte, og han har i tiden herefter udviklet sig til nu at være meget stærkt karismatisk. Når fader Jozo lægger hænderne på folks hoveder (billedet), falder de spontant bagover og hviler i Ånden, som det hedder.

"På et tidspunkt begyndte folk at gå fremad i kirken, og jeg troede, at det var tid til en småkage. Men i stedet lagde fader Jozo hænderne på folk. Han lagde også hænderne på mig, og jeg faldt ligesom alle de andre. Det føltes så trygt og så sikkert, som var jeg faldet i hænderne på en moder, der elsker mig højt", siger Candace Evans.

Næste morgen vågnede hun op til et helt forbløffende syn. "Min udbulede lever var igen helt normal. Min hud var normal. Jeg mærkede ingen svaghed eller svaghed. Jeg var rask", siger hun.

Candace Evans er tilmed et dobbelt mirakel. Det helt utrolige er, at hendes medicinske resultater ikke har forandret sig det mindste. De er som de var i 1994. Ifølge lægerne burde hun stadigvæk dø om tre uger. Men Candace har aldrig haft det bedre.

Rejs dig op og gå

Tre år forinden havde fader Jozo været involveret i helbredelsen af amerikaneren Miriam Bergeron fra staten Rhode Island. Efter et fald på en trappe havde hun tilbragt et år som hjerneskadet krøbling. Hun havde mistet evnen til at tale og kunne ikke længere kende sin mand. Hun led desuden af daglige epileptiske anfald, da også hun kom til at hvile i Ånden.

Da hun vendte tilbage til USA forbløffede hun lægerne ved igen at kunne læse og tale normalt, og snart var alle neurologiske handicaps forsvundet. Hun er vedblevet rask lige siden.

En spontan helbredelse stødte til den 17. marts 1998, da en 15-årig italiener i rullestol pludselig skreg op og i den grad forstyrrede aftenens messe i byen.

Andrea havde aldrig kunnet gå. Men det skulle han snart komme til.

"Jesus siger, at jeg skal rejse mig op og gå!", råbte den unge italiener igen og igen. Så rejste han sig op og gik de første skridt i sit liv.

Hans førhen sammentrukne muskler i hænder og ansigt blev ligeledes pludselig normale. Snesevis af pilgrimme fik et under at se.

Ligesom de i alt cirka 450 uforklarlige helbredelser er dokumenteret med lægernes journaler i Medjugorjes sognearkiv, har også lægfolk haft adgang til papirerne. Resultatet heraf kom i form af amerikaneren John Dinolfos bog "A Place of Healing - The Virgin Mary in Medjugorje" (St. Andrew´s Productions, 2001), der gennemgår en lang række sager.

Rosenkransen og det ufødte barn

En anden meget smuk historie fandt ikke sted i Medjugorje, men havde dog alligevel aldrig fundet sted, hvis ikke Medjugorje havde fandtes. I juni 1997 fortalte nyhedsbrevet Echo of Medjugorje historien om Ron og Cherrys ufødte barn:

Ron og Cherry havde drømt om et barn, og efter otte år blev drømmen så endelig opfyldt. Cherry blev gravid, men 23 uger inde i graviditeten konstaterede lægerne en uhelbredelig hjertesygdom hos barnet. Døden var ikke til at undgå.

Efter en mislykket og udmarvende operation kom Cherry i tanker om en Rosenkrans af træ, som hendes veninde Lise havde fået velsignet og taget med sig hjem fra Medjugorje. Den lå nu i en skuffe sammen med andre "ubrugelige" ting.

Cherry blev inspireret til at placere denne Rosenkrans på sin mave, mens hun bad for, at barnet måtte mærke den.

I netop det øjeblik mærkede hun barnet sparke første gang. Det gentog sig de næste par dage.

Parret tog nu tilbage til hospitalet og bad om endnu en ultralyds-scanning. Den fik lægen til at kalde hele det medicinske personale hen for at se det utrolige på skærmen: Alt det overskydende vand, der havde overmættet barn og var på vej til at forårsage dets død, var nu væk. Hjertesygdommen var også forsvundet, og Anna-Mary kom til verden ved en helt normal fødsel i september 1994.

"Hvis I ønsker det, så grib ud efter Rosenkransen. Selv Rosenkransen alene kan udrette mirakler i verden og i jeres liv", sagde Jomfru Maria i sit budskab fra Medjugorje den 25. januar 1991.

Vicka: Lidelser har mening

Medjugorje gør ingenlunde alle syge raske. Der har også været pilgrimme, der ikke fik den helbredelse, som de egentlig var kommet i håb om at få.

Men de fleste af dem har så fået noget andet i stedet. De har fået en accept af deres sygdom. De har lært at bære deres kors.

Nogle er endda kommet så vidt som til at se, at deres sygdom har en mening og kan gøre noget nytte, også selvom de ikke kender den præcis.

Seeren Vicka (billedet) beder for de syge. Også hun har været instrument for adskillige uforklarlige helbredelser. Men i denne sammenhæng er Vicka først og fremmest eksperten i den dybere mening med menneskers lidelser. Hun har selv været dødssyg for siden at blive helbredt ved et under - og dette på en dato, som hun selv havde profeteret på forhånd. Hendes ord har erfaringen bag sig:

"Mange gange, når vi har et kors, som vi kunne tilbyde Jesus, beder vi i stedet sådan her: ´Jesus, tag dette kors fra mine skuldre. Det er tungt, jeg magter det ikke! Hvorfor er det her kors givet til mig og ikke til en anden?´. Men nej! Det er ikke den rigtige måde at bede på. I stedet skulle vi sige: ´Jesus, tak for dette kors, tak for den gave, som du giver mig´", siger Vicka.

"Meget få mennesker forstår, hvor værdifulde vore kors er, når de bliver tilbudt til Jesus. Vi kan lære så meget af den gave, der ligger i et kors. Vi må tilbyde Gud alle vores ønsker, kors, sygdomme og lidelser, sådan at vi kan følges med Ham til Golgatha. Vi må have modet til at hjælpe Jesus med at bære Sit kors, fordi Han bar Sit kors for os alle".

"Vi må spørge: ´Jesus, hvordan kan jeg hjælpe Dig? Hvad kan jeg tilbyde Dig?´. Hermed mener jeg ikke, at Jesus ikke kan bære Sit kors, men når vi med hjertet slutter os til Ham, bliver vore kors til noget meget meget smukt. Jeg henvender mig ikke kun til Jesus, når jeg har brug for Ham, men også når Han har mest brug for mig, nemlig under Sin lidelse for os", siger Vicka.

"Det er det offer, der forventes af os. Ved at gå denne vej, vil vi til påske ikke kun opleve genopstandelsen udefra, men vi vil selv være genopstået med Jesus, fordi vi vil være blevet frie indeni. Er det ikke bare smukt? Vi vil blive i stand til at leve Hans kærlighed og genopstandelse indefra også".

"Der er en mening med hvert eneste kors. Gud sender os aldrig et kors uden at have et motiv og en mening med at gøre det, og Han ved også, hvornår Han igen vil lette os for det", siger Vicka.

"Når vi lider, bør vi derfor takke Jesus for den gave, og også sige til Ham: ´Hvis du har flere gaver til mig, er jeg klar. Men lige nu beder jeg om Din styrke - og for at få modet til at bære mit kors og gå fremad sammen med Dig".

 

Få automatisk besked om alle nyheder og opdateringer.
Tilmeld dig vores nye nyhedsmail på forsiden af
Profetis hjemmeside på www.profeti.dk og klik på OK.
Foreningen Profeti udleverer ikke din e-mail adresse til andre.

 
Send forslag og kommentarer til: mail@profeti.dk
 
Nope.dk - Danmarks Effektive Portal